Την άμεση αναγνώριση των πτυχίων των Πολυτεχνικών Σχολών ως μάστερ ζητούν οι εκπρόσωποί τους απαιτώντας παράλληλα την κατάταξή τους σε επίπεδο υψηλότερο των υπόλοιπων Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίων, ΤΕΙ κ.ο.κ.) σε ό,τι αφορά το υπό κατάρτιση Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
«Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως τα προεδρικά διατάγματα για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ ή των κολεγίων, δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον· χρειάζεται ενιαία ρύθμιση» τόνισε ο πρύτανης του Ε. Μ. Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρης, μετά τη χθεσινή 12η σύνοδο των πρυτάνεων Πολυτεχνείων και κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών όπου συμμετείχε και το ΤΕΕ.
Με σαφές και κατηγορηματικό ύφος, οι... ετοιμοπόλεμοι εκπρόσωποι των Πολυτεχνικών Σχολών αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ ξεκαθάρισαν:
- Τα διπλώματα πενταετών σπουδών πρέπει να καταταχθούν στο 7ο επίπεδο του Πλαισίου Προσόντων. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: «Η κατάταξη στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων των διπλωματούχων μηχανικών και γεωπόνων στο 7ο επίπεδο, των πανεπιστημιακών διπλωμάτων στο 6ο, των πτυχιούχων ΤΕΙ στο 5ο, και στο 3ο ή 4ο των αποφοίτων κολεγίων βάσει αξιολόγησης, με ανάλογη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση».
- Το ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ μπορεί να λυθεί αλλά όχι με τη δρομολόγηση των ήδη έτοιμων Π.Δ. που αφορούν εκκρεμείς ειδικότητες. Διάλογος από την αρχή.
- Το θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης των τίτλων των κολεγίων, ειδικά από το ΤΕΕ, θα αντιμετωπιστεί μέχρι εξάντλησης όλων των ένδικων μέσων κατά των ξένων πανεπιστημίων ή επαγγελματικών σωματείων -αν χρειαστεί- προκειμένου να εξακριβωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. «Μόνο αν χάσουμε όλα τα δικαστήρια θα δώσουμε άδεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, επισημαίνοντας πως τίθεται ζήτημα όχι μόνο προγράμματος σπουδών αλλά και υποδομής, διδασκόντων και άλλων παραγόντων. Με αφορμή, δε, πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών για την αναγνώριση τίτλων ελληνικού κολεγίου συνεργαζόμενου μέσω δικαιόχρησης με γαλλικό πανεπιστήμιο, η απάντηση ήταν εξίσου σαφής. «Ολες οι Οδηγίες της Ε.Ε. μιλούν για επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή αναγνώριση» τόνισε ο κ. Αλαβάνος δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «πρέπει σύντομα να καταργηθεί ο νόμος Στυλιανίδη διότι βάσει αυτού ζητούν αποζημιώσεις τα κολέγια».
Τέλος, με την ίδια σκληρή γλώσσα διατυπώθηκαν, κυρίως από τους εκπροσώπους του ΕΜΠ, ζητήματα που αφορούν γενικότερα την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Είμαστε απογοητευμένοι από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ που αδιαφόρησε στις προτάσεις της συνόδου για τις τροποποιήσεις στον νόμο για τα ΑΕΙ» δήλωσε ο κ. Μουτζούρης παραπέμποντας στη διαδικασία εκλογής εκλεκτορικών σωμάτων αλλά και στην «αντισυνταγματική διάταξη» για τη στέρηση δυνατότητας επανεκλογής των πρυτανικών αρχών σε δεύτερη συνεχόμενη θητεία.Πηγή Εφημερίδα Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου